כל אלו שעוקבים אחרי הבלוג הזה, מכירים את החיבה היתרה שלי לספרים של דן לסרי. במובן מסוים, הספר האחרון שלו מורה חופשי, מזכיר את הפורמט המוכר והטוב של חינוך בביצת הפתעה – פרקים קצרצרים שאורכם שני עמודים בלבד, כך שהקוראת מוצאת לפניה בכל רגע נתון את הפרק כולו ב"מִפתח" אחד.
אך בניגוד ל-ביצת הפתעה שבו כל פרק עמד במידה רבה בפני עצמו, ב-מורה חופשי כן מנסה לסרי לבנות תהליך חקירה מתמשך. בכל אחד מהפרקים הקצרים הללו הוא מעמיק עוד ועוד לתוך הלב של התופעה הייחודית הזו של הוראה ולמידה, בעיקר בתוך ההקשר הבית-ספרי של מערכת החינוך אבל לא רק, ומנסה לזכך את "פרקטיקת המורות" שלו; לנסות למצוא את הדרך הטובה ביותר להיות מורה, אבל "בלי להתנצל ובלי לגזול ולחמוס".
בשביל מה צריך מורים?
רבים שואלים היום – בשביל מה צריך מורים בעולם שבו כל אחד יכול ללמוד כל דבר כמעט באמצעות האינטרנט? אך לסרי, דווקא משום היותו מורה שלימד ילדים ומבוגרים במשך שנים כה רבות, לא נופל בפח הזה. המורים אינם מיותרים – להפך, תפקידם בעידן של מהפכת הידע חשוב מאי פעם.
אלא שכדי להיות משמעותיים עבור הלומדים בעידן החדש, על המורים לעבור שינוי בעצמם. עליהם לבחון באומץ את המקום שלהם בעולם החדש הזה ולעבור תהליך שבו הם יוותרו על השליטה ועל הנטייה "לאלף" את הנערים והנערות שנמצאים תחת אחריותם. או אז, הם יוכלו באמת ללמד וללמוד – אותם ואיתם.
מורים שיצליחו להפוך למורים חופשיים, יוכלו להיות דמויות משמעותיות בחיי הלומדים. אגב, לסרי מעדיף את המילה לומד על-פני המילה תלמיד, ובכלל קורא תיגר על תפיסת ה"תלמידאות" שמתמקדת בטווח כישורים מאוד מצומצם מסך יכולותיהם של בני אדם, ובכלל זה ילדים כמובן, ומקשה על כל אלו מבינינו שהתחומים העיוניים-אקדמיים הם לא ממש בתחומי החוזקות שלהם.
איך אפשר לעשות את זה?
אז איך אפשר להיפרד מהרגלים מוטמעים ומשגרות מוכרות ולהפוך למורה חופשי? בשביל זה תצטרכו לקרוא את הספר… לפסוע לצדו של לסרי צעד-צעד, פרק-פרק; לאט-לאט, בנחת, כמו באיור העדין שעל כריכת הספר שציירה נעמי חביליו. כי בהוראה ובלמידה – אין קיצורי דרך. וטוב שכך. הספר הקטן הזה בהחלט שווה שתבלו איתו קצת בחופשה שלכם…
את מי זה עשוי לעניין?
הורים, מורים, מאמנים, מדריכים, מורים רוחניים, מנחי קבוצות ויועצים למיניהם – כל מי שמוצא את עצמו בעמדה שבה הוא אמור לחלוק את הידע, את המומחיות או את הכישורים שלו עם ילדים ומבוגרים.
דן לסרי, מורה חופשי, פרדס הוצאה לאור, 2017.
לרכישה באתר ההוצאה
חג חירות שמח!
מתעניינים בהתחדשות בעולם החינוך? הרצאות לימי היערכות, סדנאות והשתלמויות למורים, לרשויות ולהורים
מוזמנים לעקוב אחריי גם בפייסבוק
