הכנס הבינלאומי לחינוך דמוקרטי מגיע לישראל

ידעתם שהמונח בית ספר דמוקרטי הוא המצאה ישראלית? כשיעקב הכט הקים את ביה"ס הדמוקרטי בחדרה ב-1987 היו כבר דגמים של בתי ספר שפעלו ברוח דמוקרטית (הידועים שבהם: סאמרהיל באנגליה וסאדברי ואלי בארה"ב), אבל אף אחד מהם לא נתן לעצמו את הכותרת בית ספר דמוקרטי. מאז זרמו המון מים בנהרות, ובתי ספר דמוקרטיים צצים כפטריות אחרי הגשם בכל מקום בעולם כמעט.

הקהילה הדמוקרטית העולמית מתכנסת פעם בשנה כדי לחלוק רשמים וחוויות, בכל פעם במדינה אחרת. הפעם הכנס מגיע לחדרה לרגל חגיגות 30 שנה לביה"ס המקומי ויש בו סיורים, פעילויות סדנאות והרצאות שעשויים לעניין גם את מי שאין להם שום נגיעה לחינוך דמוקרטי. הכיוון הזה הוא חלק ממגמה רווחת בשנים האחרונות שבה גורמים בזרם הדמוקרטי מנסים לחשוב איך הם יכולים לתרום מניסיונם לשיפור מערכת החינוך הכללית.

הכנס מורכב למעשה מ-4 חלקים שמשתלבים זה בזה, שכל אחד מהם מתקיים במקום אחר. אנסה לעשות לכם קצת סדר:

1. סיורים בארץ
בימים ג-ד, 29.3-28.3, יתקיימו סיורים בבתי ספר ייחודיים ברחבי הארץ, בעיקר דמוקרטיים אבל לא רק (פירוט הסיורים והרשמה כאן). אם תמיד חלמתם לראות מבפנים בתי ספר מיוחדים בזמן שילדים נמצאים בהם ולומדים – זו הזדמנות מצוינת. ולאור הסיור המוצלח שלי בבתי ספר בלונדון אני יכולה לומר לכם שגם השיחות שמתנהלות באוטובוס בדרך אל- ובדרך מ- , עם אנשים כמוכם שגם הם מתעניינים בחדשנות חינוכית, יש להן חשיבות אדירה. אין לדעת מי ישב לידכם ואיזו יוזמה אולי תקדמו יום אחד ביחד…

2. בית הספר הדמוקרטי ברנדיס בחדרה
בימים ה-ו, 31.3-30.3 בבוקר ובצהריים, ייפתח כנס IDEC הבינלאומי שכולל פעילויות, סדנאות ומפגשים עם אנשים מכל העולם. בחמישי בלילה – לילה לבן והופעות מוזיקה. בהחלט מומלץ להביא גם ילדים ולחוות מקרוב מקום שבו חיים הלכה למעשה חינוך אחר. ההרשמה כאן.

3. אקופארק חדרה
ביום ה, 30.3 אחה"צ (22:00-16:00), עוברים המשתתפים לכנס חדרה ליזמות חינוכית, שכולל דוכנים של יזמים חינוכיים מישראל ומכל העולם + האקתון בהובלת סוגטה מיטרה ויעקב הכט. על סוגטה מיטרה כתבתי כבר בהרחבה כאן ו-כאן. אחרי קן רובינסון, כנראה שהוא אחד האנשים המשפיעים ביותר בעולם היום על שינויים בתפיסות חינוכיות. העובדה שהוא מגיע לכנס בישראל, אף שהוא עצמו לא משתייך לזרם הדמוקרטי דווקא, היא כבוד גדול למערכת החינוך שלנו וממש חבל לפספס הזדמנות לשמוע אותו ב-LIVE (ההשתתפות בחלק זה של הכנס היא ללא תשלום). כאן תוכלו לשמוע את הנאום המפורסם שלו ב-TED:

4. קמפוס גבעת חביבה
בימים ו-ב, 3.4-31.3, ימשיך כנס IDEC הבינלאומי ויעבור מחדרה לגבעת חביבה. מיום שישי אחה"צ ועד יום שני בצהריים יתקיימו הרצאות, מעגלי שיח, מפגשים וסדנאות מיוחדות. החלק הזה של הכנס הוא בתשלום (אפשר לשלם על הכנס כולו או על ימים בודדים לפי בחירתכם) ומומלץ להגיע אליו לשהות ממושכת כדי להרוויח את כל מה שהמארגנים יכולים להציע. בתכנית ארוחות משותפות, אפשרות ללינה במקום, פעילות בוקר (ריצת בוקר, יוגה, טאי צ’י ,צ’י קונג ועוד), מסיבת ריקודים, קבלת שבת, ובעיקר המון מפגשים לימודיים וחברתיים עם אנשים מעניינים.

כאן תוכלו לשמוע אנשי חינוך מיפן, מבולגריה, מפינלנד, מדרום אמריקה, מאוסטרליה ומאיפה לא! הורים, מורים, מנהלים ויזמים יספרו על דברים שהם עושים בתחומים שונים. במסגרת זו תתקיים גם סדנה בהמשכים שבה תוכלו ללמוד איך להקים בית ספר אלטרנטיבי – מה המצב החוקי כיום בארץ, איך לעבוד מול רשויות מקומיות ומול משרד החינוך וכדומה.

ואם בא לכם לפגוש אותי, אני מזמינה אתכם להצטרף למעגל שיח שאנחה בכנס, שבו אדבר על תפקידם של ההורים במערכת החינוך. הנושא הזה מעסיק אותי מאוד לאחרונה, ואני מתכוונת להציג אותו בפני המשתתפים לאור הלמידה שלי על מקומם של ההורים בבתי הספר הדמוקרטיים ובעוד מודלים חינוכיים. הכוונה היא לפתוח דיון בנושא כדי לקבל רעיונות איך אפשר לשפר את הקשר בין בתי הספר להורים לטובת כל הצדדים. כיום זו אחת החוליות החלשות במערכת לדעתי, והיא משפיעה לרעה על גורמים רבים בנוף החינוכי.

המפגש אתי יתקיים ביום שבת 1.4 בשעה 10:00 בבוקר בגבעת חביבה (מומלץ להתעדכן. התכנייה עדיין לא סופית). עוד מפגשים שלא כדאי להחמיץ: מנהל סאמרהיל הנרי רדהד יספר על בית הספר שייסד סבא שלו, א"ס ניל (שבת), יולי תמיר ואייל רם ישוחחו על המפגש בין החינוך הדמוקרטי לחינוך הציבורי (ראשון), דוברים שונים יציגו את סיפורו של זרם החינוך הדמוקרטי בדרום-אמריקה (ראשון), אנתוני קונרייט מהיי-טק היי בקליפורניה ידבר על בית ספר בשיטת למידת פרויקטים (שני) ועוד המון מרצים מעוררי השראה.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s