מורה מחליפה – לא מה שחשבתם

מורה מחליפה. מה זה מזכיר לכם? מישהי שמנסה ללמד אבל אפשר להסתלבט עליה כי היא לא ממש מכירה את הכיתה? מישהי שצריכה להעביר את הזמן אבל לא בקיאה בחומר, אז היא מעבירה איזו פעילות נחמדה?

תחשבו שוב.

באתר של משרד החינוך יש נוהל מסודר לגבי תנאי ההעסקה של מורים מחליפים. לא מצאתי בשום מקום התייחסות לתפקידם של המורים האלה בפועל ולדרישות המקצועיות מהם. מעבר להוראה שאסור לשלוח תלמידים הביתה לפני 12:00 – ולכן אם המורה הקבוע נעדר יש למנות ממלא מקום – לא מוזכר שם דבר.

באחת מישיבות ועדת החינוך של הכנסת (29.4.13) דנו בנוהל קבלת מורים ממלאי מקום לעבודה בבתי ספר. בסיכום הישיבה הוציא היו"ר עמרם מצנע מכתב מסכם, הממוען לשר החינוך פירון ולשר לבטחון פנים אהרונוביץ', בזו הלשון:

הוועדה התכנסה בעקבות פרסומים בתקשורת אשר חשפו מקרים בהם התקבלו לעבודה בבתי ספר מורים ממלאי מקום ללא פיקוח, ללא הכשרה וללא בדיקת רישום פלילי. כן שמעה הוועדה כי גננות שנאלצות להעדר צריכות למצוא מחליף בכוחות עצמן. ממשרד החינוך נמסר כי קיימים נהלים ברורים בנושא העסקת מורים וגננות ממלאי מקום. במשרד מאגר מורים ממלאי מקום והמשרד אוכף את הנושא באמצעות חוזרים, הדרכה, הכשרה ועוד. על פי הנהלים, מורה ממלא מקום חייב בהשכלה פדגוגית ובהעדר רישום פלילי. הוועדה קוראת להגביר את האכיפה. אסור שיקרה מצב שלכיתת לימוד ייכנס אדם עם "קופת שרצים" על גבו. כן יש לוודא שאותו אדם יהיה מוכשר דיו בכדי להעביר תכנים בפני כיתת ילדים.

לא נראה לי שמישהו מציבור ההורים יתנגד להמלצות האלה. ובעיקר לזו שבסוף הדברים: שאותו אדם יהיה מוכשר דיו בכדי להעביר תכנים בפני כיתת ילדים. יש בזה היגיון – מורה מחליף אמור להחליף את המורה הקבוע, ומכאן שעליו "להעביר תכנים" במקומו.

מה, לא?

אולי בבתיה"ס היסודיים ממלאי המקום באמת מעבירים פעילות חליפית כלשהי, אבל אני מהמרת שאם תשאלו את תלמידי חטיבות הביניים והתיכונים תשמעו משהו דומה לזה:
מורה מחליפה לא מלמדת כלום.
אז מה היא עושה?
היא סתם יושבת.
מה זאת אומרת?
יושבת. מתעסקת בנייד שלה או משהו.
אז בשביל מה משלמים לה משכורת של מורה-ממלאת-מקום? מה התפקיד שלה?
אה, זה ברור: היא צריכה לשמור שלא נצא החוצה למסדרון או לחצר, שנישאר בכיתה ולא נעשה בלגן.
מותר לדבר?
כן, בטח. מותר הכול – לדבר אחד עם השני, לשמוע מוזיקה בטלפון, מה שרוצים. רק להישאר בכיתה ולא לעשות רעש שלא נפריע לכיתות האחרות.
אז היא בעצם סוג של בייביסיטר?
מממ… אפשר להגיד. אבל צריך לבקש ממנה רשות אם רוצים לצאת לשירותים…

בקיצור – במקרים רבים מורה מחליפה דור 3.0 היא כמו עוד המון דברים במדינה הזו: ישראבלופ. היא שם יותר למטרת כסת"ח וביטוח מאשר למטרות לימודיות או חינוכיות. וכאן אני חייבת לצטט את דבריו של דני לסרי, בספר חינוך בביצת הפתעה (עמ' 63-62 עם השמטות קלות):

בכל זאת יהיה עצוב לגלות שמטרתו האמיתית של בית הספר היא להרחיק את הילדים מן ההורים – שירות שמרטפות. אך אם זה אכן כך, אם באמת כל הסיפור הוא למצוא סידור לילדים שלא יסתובבו בין רגלי המבוגרים, שומה עלינו להתייצב באומץ בפני העובדות… ואם זה כך, אולי עדיף שנפזר אחת ולתמיד את ערפל המטרות המשניות ואת כל בלבול המוח החינוכי הזה שמוציאים עליו כל כך הרבה כספים? אולי נוכל אז להפנות כספים לערוצים אחרים, למשל: לקנות לילדים משחקים וציוד יצירה שהם אוהבים; לספק מקומות אנושיים יותר, ביתיים יותר, מרוהטים ביתר חן והשראה, שיוכלו להיות מקומות שנעים גם למבוגרים וגם לילדים לשהות בהם; להעלות את המשכורות של השמרטפים… אולי נוכל לגלות אז, שבכל זאת יש דבר כזה הנקרא חינוך, אך הוא שונה מכל מה שחשבנו עליו.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s