לפני כשנתיים שמעתי על פינטרסט. נכנסתי, טיילתי והתאהבתי. אלא שלא ממש הבנתי מה עושים עם זה, עד שהלכתי לסדנה קצרה של הבלוגריסטית יונית צוק בנושא (מומלץ!). מפה לשם נהייתי מכורה. למה? ככה:
נכנסתם לפייסבוק? רעש ! ! ! כולם מתווכחים, צועקים, משוויצים. המון מלל מסביב.
נכנסתם לפינטרסט? ש ק ט . . . אסתטיקה. המון תמונות יפות ואימג'ים ויזואליים בכל תחום שמעניין אתכם. המלל קיים, אבל מאחורי הקלעים.
פינטרסט היא רשת חברתית שהיא בעצם לוח-השראה דיגיטלי ענק. כמו לוחות השעם שאנשים תולים מעל שולחן העבודה במשרד? כזה. רק שאין בו מגבלת מקום כמו בלוח פיזי. תוכלו ליצור לוח בכל נושא שמתחשק לכם ו"לנעוץ" בו (Pin) כל דבר שמעניין אתכם (Interest). כל לוח יכול להיות גלוי – ואז הוא משמש מעין כרטיס ביקור וירטואלי שלכם – או מוגדר כ"סודי", ואז הוא פרטי ורק אתם תוכלו לצפות בו.
בשלב הראשון יצרתי לוחות בנושאים אהובים: ספריות יפות בעולם, בית הספר של העתיד, פריז, אבנים מצוירות, איורי חתולים ועוד.
בשלב השני פתחתי לוח לכל אחד מהבלוגים שלי: אמא רצה, די לחינוך ו-מילים שענת והתחלתי לשתף שם פוסטים שלי וגם דברים אחרים שרלוונטיים לבלוג. לאחרונה הוספתי לוחות לסדנת הבלוגינג ולספר שלי: אמא מניקה.
הפינטרסט היא פלטפורמה להפצת תכני הבלוג, אבל היא גם מקום שבו יש ריכוז מסודר של פוסטים לפי נושאים. לדוגמה: בסלונה אני כותבת על חינוך ועל ספרים. בבלוג עצמו התכנים מעורבבים, אבל בפינטרסט יצרתי לוח אחד להמלצות ספרים ולוח אחר לענייני חינוך. כשהחלטתי לעבוד על ספר שמבוסס על הבלוג, במקום לדלג בין הקטגוריות בבלוג פשוט נכנסתי ללוח המתאים בפינטרסט וקיבלתי תמונה של הפוסטים הרלוונטיים לראשי הפרקים של הספר.
בשלב השלישי התחלתי להשתמש בפינטרסט ככלי לאיסוף חומרים וכעוזר מחקר לעת מצוא. הנה 5 דרכים שבהן כדאי גם לכן לעשות את זה:
1. השראה
לפעמים יש לך רעיון לכתיבה, אבל את צריכה לעבות אותו עד שיתגבש למשהו שיחזיק פוסט או סיפור שלם. במקום לחפש חומרים בגוגל, עדיף להקיש את מילות המפתח בפינטרסט ולהתחיל לשוטט. לדימויים ויזואליים יש השפעה מדהימה על היצירתיות שלנו.
2. סיעור מוחות
הפינטרסט מאפשר לך לעשות סיעור מוחות עם אנשים שמתעניינים בנושא שלך, מבלי לצאת מהבית. כמו להסתובב בהייד-פארק ענק שמישהו כיבה בו את הווליום, ו"להקשיב בעיניים". מעולה לשלב התכנון הראשוני של הכתיבה: במקום לכתוב רעיונות עם עיפרון על נייר, פשוט נועצים אותם וזהו.
3. חומר רקע
לפעמים אני פותחת לוח לנושא שיש לי כוונה לכתוב עליו, ואוספת בו חומרים. למשל: כבר מזמן שאני חושבת לכתוב על ילדים שעזבו את ביה"ס מתוך בחירה. עד שאצליח לגבש דעה מסודרת, אני אוספת שם כתבות וסרטונים בנושא. הכלי הזה מתאים גם למורים שמכינים מערכי שיעור, למנחי סדנאות ולמרצים.
4. קישורים
אחרי שכתבתן פוסט, אפשר לשלב בו קישורים למאמרים שנעצתן בשלבי ההכנה או להפנות ללוח כולו. בפוסט שכתבתי פעם על יומולדת פרוזן של הבת שלי רוב הרעיונות נלקחו מפינטרסט. בסוף הפוסט הפניתי את הקוראים ללוח שבו אספנו עוד המון רעיונות מעולים שמצאו חן בעינינו.
5. בנק חלומות
לכל כותבת יש חלומות: לכתוב את הרומן הראשון? לפרסם תחקיר עומק? ליזום סדרת כתבות מיוחדת בבלוג? גם אם היום החלום ברור, בסוף תשכחו מה בכלל חלמתן לעשות. תנו לפינטרסט לעזור לכן: פתחו לוח לכל חלום והתחילו לאסוף שם רעיונות. אם לא יועיל, לא יזיק.
ענת – כל מה שכתבת כאן, הם על המטרה הראשונית של פינטרסט. כשגיליתי אותו – זה היה השימוש לי בו – מחסן רעיונות, בנק השראה, סיעור מוחות יצירתי. בשנים האחרונות פינטרסט הוא המקום הראשון לתכנון טיולים – אני מוצאת בו תמונות מהסוג שאני תמיד מחפשת כדי להתלהב. אלא שהתחילו דיבורים לאחרונה על הפצת הבלוג באמצעות הפינטרסט – ולזה אני לא מוצאת מענה משביע רצון, בעיקר כי לדעתי הבלתי מקצועית, מעטים הם קוראי העברית ברשת הזו. מה דעתך על זה?
אהבתיאהבתי
כן, אני מסכימה שקוראי העברית עדיין לא לגמרי שם. אבל מעריכה שגם זה יגיע, כמו כל הדברים האחרים שמאמצים פה באיחור מסוים. גם טוויטר לא חזק בארץ, אבל עדיין כדאי להפיץ בו לדעתי. לפעמים תמצאי דווקא בטוויטר ובפינטרסט קוראים מחויבים יותר, אולי כי מי ששם הם סוג של early adopters
אהבתיאהבתי