למי שלא עקב עד עכשיו: יצאתי לסיור לימודי בלונדון שכלל ביקור בבתי ספר ייחודיים, וגם השתתפות בכנס Bett 2017 – כנס בינלאומי ענק לחדשנות חינוכית ובעיקר לשילוב טכנולוגיות בחינוך. המשלחת יצאה בהובלת צוות מארגון ערי חינוך בראשות יעקב הכט, והשתתפו בה יזמים עצמאיים, הורים מתעניינים, מורות ומורים, מנהלות ומנהלים של בתי ספר ושל רשתות חינוך, מפקחות מאגפי חינוך של רשויות מקומיות ועוד נציגים של גופים ציבוריים ופרטיים שונים.

בכנס משתתפים מאות מציגים המחולקים לפי תחומים. כדי לא ללכת לאיבוד, נתבקשנו להוריד את האפליקציה של הכנס ולשוטט באתר שלו, ולסמן לעצמנו דוכנים שנרצה לבקר בהם והרצאות שנרצה לשמוע. עם כל הכבוד להכנה הרצינית שעשינו, אי אפשר להימלט מהבלבול במפגש הראשוני עם השפע העצום שהכנס מציע ועם הרחש התמידי שנותן תחושה שאתם נמצאים בתוך קן ענקי של נמלים פעלתניות וחרוצות.

ראוי לציין שהכנס פתוח ללא תשלום לכל המעוניין, למקרה שתרצו להכין את עצמכם לשנה הבאה. רק צריך להירשם באתר ולהדפיס לעצמכם תג מבקר. אני הגדלתי ראש וארגנתי לעצמי תג עיתונות, מה שבעיקר אפשר לי לשתות קפה טוב בחינם ולנוח במתחם העיתונות הקטן שבאמצע ההאנגר העצום שבו מתקיים הכנס.
אז מה היה שם בעצם? המון מסכים – לוחות חכמים לכיתות, טאבלטים לילדים, מחשבים, שולחנות חכמים וכדומה. הרבה מדפסות תלת-ממד. בלי סוף חברות שמפתחות כל מיני דברים שקשורים לקודינג ולרובוטיקה. גימיקים וגאדג'טים לגיל הרך, ליסודי, ללימוד קריאה, מדעים, שפות ומה לא, לתיכונים ואפילו לאוניברסיטאות. אוזניות מיוחדות, משקפיים שהופכות דפי עבודה למיצג תלת-ממדי מרהיב, משחקי מציאות מדומה, והמילה האחרונה בהמון דוכנים: Makers Space. בקיצור: פחות דיבורים ויותר מעשים. כדי להעביר לכם קצת את תחושת השפע, פשוט אתן לתמונות לדבר.












אתם כבר קולטים מה קורה פה? אלפי מבוגרים שלא הרשו להם לשחק מספיק זמן בבית הספר כשהיו קטנים, באו לכנס הזה כדי לשחק! מתי כבר יבינו שזה מה שילדים אמורים לעשות בכל מקרה? מתי פשוט ניתן להם לשחק?
אבל עכשיו ברצינות: בסופו של יום, כל הטכנולוגיה המגניבה הזו היא לא העיקר. כפי שאפשר היה להבין מהפוסטים הקודמים שלי כאן, אין ולא יהיה תחליף לקשר האינטימי והבלתי אמצעי בין מבוגר-חונך-מורה (איך שנרצה לקרוא לו) לבין הילדים שלנו. אם נעשה שימוש מושכל בכל היופי הזה, אולי הטכנולוגיה תשמש את המורים באופן שיפטור אותם מעבודות השיטור והעברת-הידע שבהן הם עוסקים עכשיו הרבה יותר מדי, ויפנה להם זמן לעבודה חינוכית מסוג אחר: יותר ליווי והנחיה ופחות הוראה במובן של מתן-הוראות.

הנוכחות הבולטת של החברות הגדולות ביותר בכלכלה העולמית בכנס – מייקרוסופט, גוגל, לגו, אפל וכו' – מעידה גם על כך שכולן רואות חשיבות גדולה בהשקעה בתחום החינוך, וגם על כך שכולן יודעות שיש בתחום הזה פוטנציאל עסקי גדול. מדינות בכל העולם משקיעות משאבים עצומים בניסיון לשפר את בתי הספר שלהן ולהתאים אותם למאה ה-21, שכמעט חמישית ממנה כבר עברה ונראה שמערכות החינוך מתקשות לעמוד בקצב השינויים שהיא מביאה אתה.
במסגרת אחת ההרצאות בכנס, נציגים של ממשלת פינלנד חשפו פרויקט חדש בשם HundrED – כמדינה שמובילה את רוח החדשנות החינוכית בעולם, הפינים לוקחים אחריות ומעוניינים לעזור למדינות אחרות ללכת בעקבותיהם. הסיפור פשוט: המון יזמויות חינוכיות פורצות-דרך פועלות בעולם, אבל אנחנו כמעט ולא שומעים עליהן. פינלנד אספה מידע על יוזמות כאלה, וכדי לעודד אותן פתחה אתר שבו אפשר ללמוד על 100 המוצלחות ביותר מביניהן. בטקס החגיגי בכנס Bett הם חשפו את השמות של 10 המיזמים המבטיחים ביותר לדעתם, ולחמישייה הראשונה נכנס ארגון ערי חינוך שלנו! המשלחת הריעה בשמחה (הסרטון לא באיכות גבוהה, אבל מעביר את ההתרגשות):
אחד האנשים שהייתה לו ההשפעה הגדולה ביותר על התודעה הציבורית בסוגיה הזו של הצורך ליצור מהפכה בחינוך הוא קן רובינסון, שההרצאה שלו ב-TED בשנת 2006 נחשבת להרצאת ה-TED הנצפית ביותר אי פעם. וכל זאת בהרצאה שעוסקת בחינוך! תחום שבדרך כלל נחשב לא מספיק סקסי כדי לפתוח מהדורות חדשות או להופיע כקטגוריה בפני עצמה בעיתונים הדיגיטליים שכולנו קוראים. אם אתם בין הבודדים שעוד לא ראו את ההרצאה הזו, קחו 20 דקות וצפו בה, לפני שתקראו את הפוסט הבא שלי, שבו אספר לכם על ההרצאה של רובינסון בכנס Bett 2017 ועל הקשר שלו למשלחת הישראלית לכנס, ואיך הגעתי למצב שהסתיים בתמונה המהממת הזו, שצילמה חברתי מירי כנען (תודה!!!):
לחצו כאן להרצאה המיתולוגית של קן רובינסון
