עקב המעבר ללמידה מרחוק בעקבות משבר הקורונה, מורים ומרצים רבים עברו ללמד בפלטפורמת זום. נתקלתי בכמה הדרכות רשת מצוינות בנושא ואני בהחלט לא מומחית בתחום, אבל ממש חשוב לי לשים על השולחן את אחד הכלים המוצלחים ביותר במערכת הזו – האפשרות לחלק את המשתתפים בשיעור הגדול לכמה חדרי זום קטנים שבהם הם יוכלו לנהל שיחה אינטימית יותר ולמידה עצמאית.
הכלי הזה משמעותי מאוד בשבילי, בתור מרצה שלא אוהבת לתת הרצאות פרונטליות ארוכות מדי. רוב המפגשים בהשתלמויות ובקורסים שאני מלמדת בנויים על פתיחה קצרה במליאה ואז יציאה ללמידה בקבוצות קטנות או בחברותא (זוגות). זה מאוד מתבקש כשאת מלמדת מדרש – למידה בית מדרשית מבוססת על לימוד אישי וקרוב – אבל רלוונטי בעיניי לכל תחום ידע באשר הוא.
לאחר תום הזמן שקבענו לעבודה בקבוצות, בדרך כלל אנחנו מתכנסים שוב לאיסוף במעגל שיח, שבו עוסקים במשהו חדש אבל קשור לנושא שאותו למדנו בקבוצות.
למה משהו חדש? כי אם הקבוצות פשוט מדווחות למליאה על מה שכל קבוצה עשתה, מהר מאוד האחרים מאבדים עניין. וגם, בפעם הבאה שנעשה למידה בקבוצות המשתתפים ידעו שממילא מדברים על הכול שוב במליאה – אז מה הטעם?
מה"חדר" של פעם לחדר של זום!
בקיצור – בסרגל התחתון במסך הזום שלכם, יש לחצן שנקרא Breakout Rooms (אומרים לי שבשגרה האופציה הזו קיימת רק במנוי פרימיום, אבל זום פתחו אותו עכשיו לשימוש חופשי של כל המשתמשים) –

כשתלחצו עליו, ייפתח חלון קופץ שיאפשר לכם לקבוע את מספר החדרים שאתם רוצים לפתוח והאם אתם רוצים לשייך את התלמידים לחדרים באופן ידני או לתת למחשב לחלק אותם באופן אוטומטי.
בהתאם לגודל הכיתה, תראו כמה תלמידים יהיו בכל קבוצה (בתמונה שצירפתי כאן להדגמה כתוב 0 תלמידים, פשוט כי עשיתי את הצילום-מסך הזה בשיחת זום עם עצמי בלבד…) –

שימו לב! ברגע שתלחצו על Create Rooms, המשתתפים במפגש יקבלו הזמנה להיכנס לחדר שאליו שייכתם אותם. הנחו אותם מראש ללחוץ על Join.
אתם כמנהלי המפגש תוכלו לראות נקודה ירוקה ליד כל משתתף שהצטרף לחדר הקטן שאליו הוזמן. כך תוכלו לזהות לאילו משתתפים יש קושי להתחבר ותוכלו לפנות אליהם באופן אישי ולתת הנחיה צמודה יותר למי שצריך.
במפגש שקיימתי אתמול, שתי משתתפות לא הצליחו בשום אופן להתחבר לחדרים שאליהם הוזמנו. אחרי כמה ניסיונות שלא צלחו להדריך אותן, הצעתי להן לקיים את המשימה בזוג בחדר המרכזי, בשעה שאני יצאתי ממנו ועברתי לבקר בחדרים האחרים לראות שכולם מסתדרים. גם זו אופציה…
שלוש עצות חשובות לפני שמתחילים:
- ברגע שתפצלו את הקבוצה לחדרים, לא תוכלו לדבר עם כולם יחד! לכן חשוב להגדיר מראש לכמה זמן אנחנו עוברים לחדרים הקטנים ולוודא שכולם מבינים מה המשימה או השאלה שבה ידונו בקבוצה.
- אם המשתתפים אמורים ללמוד ביחד טקסט או לצפות בסרטון, חשוב לוודא שלכולם יש את הטקסט או הסרטון זמינים על המסך שלהם או שלפחות אחד מחברי הקבוצה יודע לשתף מסך לשאר הקבוצה.
- שימו לב שבתחתית חלון הגדרת מספר החדרים, יש לחצן של Options, ובו יש לכם אפשרות להגדיר מראש כמה דברים מועילים:

- אפשר לסמן העברה של כל המשתתפים באופן אוטומטי לחדרים בלי הצטרפות שלהם. לדעתי האופציה הזו מומלצת רק כאשר יש לכם קבוצה שבה הרבה משתתפים מאותגרים טכנולוגית. בדרך כלל עדיף לעודד את המשתתפים להיות פעילים ולהצטרף בעצמם, גם במחיר של "בזבוז זמן".
- אני אוהבת לאפשר למשתתפים לחזור לחדר המרכזי בכל זמן שירצו, שוב – כדי שינהלו את הלמידה שלהם באופן עצמאי עד כמה שניתן. אם הם מרגישים שסיימו את המשימה לפני הזמן שהוגדר או שהם רוצים לחזור לחדר המרכזי כדי להתייעץ, חשוב לי לאפשר את זה.
- אפשר להגדיר סגירה אוטומטית של החדרים הקטנים אחרי זמן מסוים, או לסגור אותם בעצמנו באופן ידני כשנראה לנו שעבר די זמן.
- אפשר לבקש שליחת תזכורת קצת לפני תום הזמן שהגדרנו לסיום הלמידה בקבוצות.
- וכמו שאתם רואים באפשרות האחרונה, לאחר שהחלטנו לסגור את החדרים הקטנים ולחזור לחדר המרכזי, נוכל לתת למשתתפים זמן מסוים לסיים את הדיון כדי שלא נקטע אותם באמצע באופן ברוטלי מדי…
בסוף הזמן שהקצבנו ללמידה בקבוצות, נסגור את כל החדרים וכל המשתתפים יחזרו באופן אוטומטי לחדר הראשי. אם אתם עדיין לא מנוסים בעבודה עם זום בצורה כזו, מומלץ לקיים שיחה פתוחה לעיבוד החוויה, ולשאול את המשתתפים איך היה להם לעבוד בחדרים הקטנים ומה הם מציעים לשפר לקראת הפעם הבאה.
המלצה נוספת לסיום, בעיקר למרצים שמלמדים סטודנטים ותלמידים בוגרים – בפעמים הראשונות מומלץ להיכנס לכל הקבוצות, לשאול את התלמידים איך הולך ולראות שהם מצליחים לעבוד יחד בחדר הקטן. אבל בהמשך, לאחר שכולם כבר מתורגלים בעבודה בצורה הזו, אפשר להצטרף בכל פעם רק לחדר אחד ולהפוך לחלק מקבוצת הלמידה האותנטית שפועלת בו.
כך תהפכו גם אתם לחלק מקבוצת הלומדים, ולא למי שרק "משגיחים" על הלמידה, ותעודדו את התלמידים לקחת אחריות מלאה על הלמידה שלהם. בהצלחה לכולנו!
צילום: Kelly Sikkema on Unsplash

הי:)
אשמח לדעת אם אפשר לעשות חלוקה לחדרים בזום דרך האייפד, בהגדרות אני לחצתי על לאפשר חלוקה לחדרים וכשפתחתי את השיחה דרך האייפד לא הופיע לי הסימן של חלוקה לחדרים. אך דרך המחשב הסימן כן הופיע לי. האם ניתן לעשות חלוקה לחדרים דרך האייפד? תודה
אהבתיאהבתי
היי מירית. לצערי ממש אין לי מושג 🙂 אין לי אייפד… הייתי מבררת בדף העזרה של חברת זום או שואלת בקבוצות של טכנולוגיה בחינוך בפייסבוק, בטח מישהו ידע
אהבתיאהבתי