
רומן היסטורי
כורש הנסיך האחרון, יונתן ילון (ספרות עצמאית 2019)
כורש – זוכרים? ההוא מהצהרת כורש? שיבת ציון? כן, המלך הפרסי ההוא מהלימודים לבגרות בתיכון שהעניק ליהודים חופש דת ואפשר להם לחזור לארץ ישראל מגלות בבל? אז יונתן ילון מקים אותו לתחייה בספר בדיוני שמבוסס על המחקר ההיסטורי הקיים אך גם מרשה לעצמו הרבה חופש אומנותי בעיצוב הדמויות והעולם של המאה השישית לפני הספירה.
התוצאה היא ספר זורם, מותח וקולח שכיף לקרוא, עם לא מעט רמזים לספרות פנטזיה בת זמננו ("התינוק שנשאר בחיים"; סצנות מלחמה שקורצות לחובבי טולקין, מרטין ועוד). ילון מנסה לטוות את סיפור ילדותו והתבגרותו של כורש כדי להסביר כיצד הפך לא רק למצביא ולמדינאי דגול, אלא גם ליוצר הצהרת זכויות האדם הראשונה בהיסטוריה: מה היו נסיבות חייו? מי השפיע עליו? מי היו חבריו? מה פשר החיבה שלו לעם היהודי?
מתאים גם לנוער קורא, ואם הייתי מורה להיסטוריה הייתי בכיף משלבת את הספר הזה בלימוד נושא שיבת ציון. אומנם יש בספר לא מעט סצנות מדממות, אבל זו לא אמורה להיות בעיה למי שצופים במשחקי הכס או רואים חדשות…
אם אהבתם את אוגוסטוס או את פומפיי, ודאי תאהבו גם את הספר הזה. הספר יצא בהוצאה עצמית שהתחילה בפרויקט הדסטארט מוצלח, ערך אותו יותם שווימר ואת העטיפה היפהפייה עיצב אמרי זרטל.

ספר ביכורים
כימיה, וייקי ואנג, מאנגלית: אסנת הדר (תמיר סנדיק וידיעות ספרים 2019)
אם אהבתם את כל מה שלא סיפרתי של סלסט אינג, יש מצב שתאהבו גם את הספר הזה של וייקי ואנג. גם כאן הגיבורה היא בת למשפחה אמריקנית ממוצא סיני, שמתמודדת עם הציפיות הגבוהות והבלתי מתפשרות של הוריה לגבי מה נכון לעשות וכיצד נראית הצלחה בחיים (רמז: הצטיינות בעולם האקדמי, דוקטורט לפחות ורצוי במדעים).
יש לה חבר שאוהב אותה, אבל היא לא באמת בטוחה שהיא רוצה להיענות בחיוב להצעת הנישואין שלו; יש מעבדה שבה היא עובדת על הדוקטורט שלה בכימיה, אבל היא לא ממש בטוחה שהיא מסוגלת לעמוד בסטנדרטים ולהשלים את המשימה (אגב, הספר כתוב בשפה רזה ותמציתית, כמעט כמו דוח מעבדה…) ; ויש לה חברת ילדות אהובה שעומדת ללדת, אבל היא לא לגמרי בטוחה שגם היא מעוניינת להיכנס למסלול המתבקש של אימהות וקריירה.
במקום זה היא נכנסת למשבר וכל הנחות היסוד שלה על העולם מתערערות. בינתיים, כדי להתפרנס ממשהו, היא מתחילה ללמד שיעורים פרטיים בכימיה לסטודנטים צעירים. המפגש הקרוב והקשר האישי עם התלמידים, הופכים להיות נקודת אור שבה היא מגלה דברים חדשים על עצמה.
זה ממש לא הנושא העיקרי של הספר הזה, אבל אתם כבר יודעים שאני מוצאת בכל דבר את הקשר לחינוך. וכאן מצאתי ביטוי אומנותי לאחד הסודות הגדולים שמורים ומורות לא מגלים לכם: אנחנו אוהבים ללמד כי זה נותן לנו אפשרות ללמוד בעצמנו כל הזמן דברים חדשים על תחום הידע שהתאהבנו בו מלכתחילה, וגם בזכות כל אותן הפעמים שבהן המפגש האנושי בין מורה לתלמיד או תלמידה אקראיים הופך לחסד קטן ומופלא של קרבה.

עיון פופולרי
לקפוץ למים: מהימנעות להשתתפות מלאה בחיים, אנאבלה שקד (מודן 2019)
את אנאבלה שקד שמעתי בהרצאה למורים ולמנהלים בנושא חניכה אישית ושיח רגשי כבסיס ליצירת אווירה שמעודדת למידה בבית הספר. בעקבות ההרצאה קראתי את הספר החדש שלה, שעוסק בתופעה המאוד רווחת של הימנעות: גם בצורה של דחיינות – בעיה שכמעט כל אחד מאיתנו מתמודד איתה – וגם באופנים התנהגותיים עמוקים יותר.
לדברי שקד הימנעות היא אסטרטגיה יצירתית לשמירה על תחושת הערך, שמספקת לנו הגנה מפני כישלון או מפני חשיפת העובדה שאנחנו לא מושלמים. הבעיה היא שזה עולה לנו בצמצום האפשרויות והחוויות שלנו בחיים.
הספר מעניין מאוד וכתוב בצורה בהירה ומאירת עיניים. הוא גדוש דוגמאות וסיפורי מקרה, ומדי פעם מציע תרגילים שיעזרו לנו גם לזהות את דרכי ההימנעות שלנו, וגם להחזיר לעצמנו את האומץ ולהתגבר על המכשולים שעומדים בדרכנו למימוש עצמי מלא.
החלק השני של הספר מתמקד בהורות ומכיל שלל עצות מעולות להורים, כיצד לפתח מנהיגות הורית בעולם שבו הצבת גבולות התחלפה בהורות דמוקרטית, ואיך לא להיגרר לדפוסים של הורות אנרכית. הספר כולו הוא ברוח השיטה האדלריאנית, ובחלק הזה הדבר בולט במיוחד.

פנטזיה
חוט של כסף, נעמי נוביק, מאנגלית: יעל אכמון (תמיר סנדיק וידיעות ספרים 2019)
את הספר הזה קראתי באפליקציית עברית במסגרת שיתוף פעולה של מועדון הקוראות של סלונה עם חנות הספרים הדיגיטלית. ביקשתי לקבל את הספר לסקירה בעיקר בגלל שמאוד אהבתי ספר אחר של נוביק שתורגם לעברית (דרקון הוד מלכותו).
חוט של כסף הוא מעין עיבוד פנטסטי של עוץ לי גוץ לי. במקום קש, כאן יש נערה שיודעת להפוך כסף לזהב, וביותר מדרך אחת. הסיפור מסופר תוך מעבר בין נקודות מבט של כמה דמויות לסירוגין, רובן נערות צעירות ומרשימות שלוקחות אחריות על חייהן בשונה ממה שמצופה מהן.
נוביק בונה עולם פלאי שבו חיים יצורי קסם לצד בני אנוש, ומתנהל בו מאבק בלתי פוסק בין כוחות של אש ושל קרח. העלילה נודדת בין כסף לזהב, בין חום לקור, ובין עוני מחפיר לעושר מנקר עיניים.
חוץ מהמעשייה שכבר הוזכרה, יש כאן לא מעט רפרנסים למעשיות קלאסיות נוספות כגון היפה והחיה, מלכת השלג, הנזל וגרטל, וגם לסיפורי עם ולטקסטים יהודיים כגון ספר יהודית ועוד. האם תצליח מריֶם לגלות את שמו של עוץ-לי-גוץ-לי שלה, מלך הסטאריק? ולשם מה בכלל הוא צריך את כל הזהב הזה שבתו היהודייה של המלווה בריבית "טווה" עבורו?
לקריאת הפרק הראשון של הספר באפליקציה לחצו כאן
מוזמנים לעקוב אחריי גם פה: אמא רצה | פייסבוק
מתעניינים בחיים שבהם פחות זה יותר? בקרו במינימליסטית בקטנה
